Polityka prywatności sklepu internetowego

Polityka prywatności sklepu internetowego good4baby.pl

Od 25 maja 2018 roku w Unii Europejskiej obowiązuje Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych w skrócie nazywane RODO.

W tym dokumencie znajdziesz informacje o usługach, które świadczę oraz dowiesz się jak chronię Twoją prywatność. Znajdziesz tutaj również informację jak możesz korzystać ze swoich praw do danych, które zgromadziłam.

Administratorem Twoich danych osobowych jest:

Anita Ciesielska prowadząca działalność gospodarczą pod nazwą good4baby – Anita Ciesielska z siedzibą pod adresem: ul. Jaśminowa 26, 44-144 Żernica, wpisaną do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej prowadzonej przez Ministra Przedsiębiorczości i Technologii o numerze NIP 7752364949, o numerze REGON 363016563.

Z administratorem możesz kontaktować się pisząc na adres: ado@good4baby.pl.

W niektórych procesach marketingowych Twoje dane osobowe mogą być administrowane wspólnie przez good4baby – Anita Ciesielska i inne podmioty na podstawie art. 26 ust.1 RODO.

Jak dbam o Twoją prywatność

W niniejszym dokumencie znajdziesz informacje na temat sposobu ochrony Twojej prywatności i Twoich danych osobowych, które przekazujesz mi gdy na stronie good4baby.pl:

  • rejestrujesz się,
  • robisz zakupy,
  • korzystasz z formularza kontaktowego,
  • publikujesz opinie o produktach.

W polityce prywatności określone są cele, zakres i podstawy, na jakich przetwarzam Twoje dane osobowe.

Twoje dane są zabezpieczone za pomocą środków technicznych i organizacyjnych, które są adekwatne do możliwych zagrożeń.

Musisz pamiętać o tym, że część usług, które są przeze mnie oferowane przekierują cię do serwisów internetowych, na których są inni administratorzy danych osobowych (na przykład płatności).

Takie podmioty są niezależne ode mnie i są odrębnym administratorem danych. Więcej informacji o zasadach na jakich świadczą usługi i w jaki sposób chronią Twoje dane znajdziesz w dokumentach udostępnionych przez te podmioty.

W rozdziałach:

  • Zasady przetwarzania danych
  • Odbiorcy danych i przekazywanie danych osobowych do państw nienależących do Europejskiego Obszaru Gospodarczego.

znajdziesz więcej informacji na ten temat.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat ochrony Twoich danych osobowych napisz na adres ado@good4baby.pl. Więcej informacji na temat możliwości kontaktu z nami znajdziesz w dziale “Dane kontaktowe i Inspektor Ochrony Danych”

[Podstawy prawne przetwarzania danych: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Ustawa o Ochronie Danych Osobowych z dnia 10 maja 2018 roku]

To jakie dane będę przetwarzać zależy od tego z jakich funkcjonalności strony skorzystasz.

Kiedy potrzebujemy Twoich danych:

  1. Kiedy przetwarzamy Twoje zamówienia i zwroty.
  2. Kiedy wysyłam Ci status dostawy produktów oraz rozwiązuję ewentualne problemy z tym związane.
  3. Gdy zarządzam Twoimi płatnościami.
  4. Gdy przetwarzam reklamacje i zgłoszenia reklamacyjne, dotyczące Twoich zamówień.

W zależności od tego z jakich funkcjonalności sklepu korzystasz, mogę pobierać różne zestawy danych osobowych. Poniżej znajdziesz informacje o rodzaju danych osobowych, które są przetwarzane w zależności od czynności:

Kiedy odwiedzasz mój sklep internetowy

Gdy posiadasz konto i jesteś na nie zalogowany identyfikuję Cię na podstawie danych dostępnych na koncie.

Gdy zrobisz zakupy bez rejestracji (jako gość), wtedy będę od Ciebie wymagała danych, które są niezbędne do wysłania i doręczenia Twojego zamówienia:

  • imię i nazwisko,
  • adres dostawy,
  • adres e-mail,
  • numer telefonu,
  • dane do faktury, jeśli są inne niż adres dostawy.

Kiedy rejestrujesz konto

Zakładając konto na stronie good4baby.pl musisz podać następujące dane:

  • imię i nazwisko,
  • adres e-mail,
  • hasło do konta.

Powyższe dane to standardowy zestaw dla każdej osoby fizycznej, bez podania których nie będziesz mógł utworzyć konta w moim sklepie.

Kiedy korzystasz z konta

Korzystając z konta masz dostęp do panelu użytkownika, w którym możesz uzupełniać i zmieniać dane. Na koncie użytkownika możesz zapisać dane, które są niezbędne do zrobienia zakupów:

  • adres dostawy,
  • numer telefonu,
  • dane do faktury, jeżeli są inne niż adres dostawy.

Korzystając z konta możesz również:

  • zapłacić za zakup za pośrednictwem operatora płatności,
  • podzielić się opinią o produkcie, który zakupiłeś.

Gdy korzystasz z konta zbieram o Tobie dodatkowe informacje:

  • historię zakupów,
  • używane formy płatności,
  • dane, których używasz do wystawiania dowodu zakupu,
  • dane do wysyłki,
  • statusy płatności,
  • komentarze i opinie, które dotyczą zakupionych produktów.

Kiedy zgłaszasz reklamację lub zwrot produktu

Jeżeli chcesz skorzystać z gwarancji, rękojmi lub zwrócić produkt, skorzystaj z formularza dostępnego na stronie. Gdy to zrobisz, zarejestruję i obsłużę Twoje zgłoszenie.

Uzupełniając formularz będziesz musiał podać następujące dane:

  • imię i nazwisko,
  • nazwa firmy,
  • adres,
  • adres e-mail,
  • numer telefonu,
  • numer dowodu zakupy,
  • numer konta bankowego przy zwrocie.

Kiedy dokonujesz płatności

Gdy płacisz bezgotówkowo, korzystasz z usług świadczonych przez mojego partnera, który przetwarza określone dane osobowe, które są niezbędne, aby wykonać transakcję.

Kiedy korzystasz z formularza kontaktowego lub dzwonisz do mnie

Możesz skontaktować się ze mną na kilka sposobów. W zależności od tego jaką formę wybierzesz, przetwarzam inny zestaw danych.

Możesz skontaktować się ze mną:

  • za pośrednictwem poczty e-mail – wysyłasz e-mail ze swojej poczty lub poprzez formularz – podajesz mi swój adres e-mail i inne dane, które podasz w wiadomości
  • telefonicznie – podajesz mi swój numer telefonu oraz inne dane potrzebne do zweryfikowania rozmówcy, rozwiązania problemu lub udzielenia informacji o zamówieniu
  • przez komunikator – podaje swój nick i inne dane, które prześlesz.

Przetwarzanie danych w marketingu

Używam Twoich danych osobowych, aby przekazać Ci informacje i oferty marketingowe. Jedynym kanałem komunikacji w sprawach marketingowych jest newsletter wysyłany na Twój adres e-mail pod warunkiem, że wcześniej wyraziłeś na to zgodę.

Po spełnieniu wymagań prawnych Twoje dane przetwarzam do celów marketingowych jeśli:

a. Zapisujesz się na Newsletter – przetwarzam Twój adres e-mail podany podczas zapisu

b. Wchodzisz na moją stronę, otrzymujesz informację o plikach cookie i możesz wybrać, które z nich mogę pobierać. Wyjątkiem są ciasteczka, które są niezbędne do prawidłowego działania strony.

Szczegółowe informacje, o tym jakie dane znajdują się w ciasteczkach, znajdziesz w polityce plików cookie.

c. Wyrażasz opinię o produkcie

Możesz wystawić opinię o zakupionych produkcie bezpośrednio pod produktem na jego stronie.

Przetwarzanie danych osobowych w związku z roszczeniami stron

Mogę przetwarzać Twoje dane osobowe, gdy dochodzimy naszych roszczeń i praw lub bronimy się przeciwko roszczeniom, które Ty zgłosiłeś wobec nas.

W tym celu będę przetwarzać dane, które są niezbędne do rozpatrzenia roszczenia lub obrony przed nim.

Danę będę przetwarzała do zakończenia sprawy lub uprawomocnienia się wyroku. W czasie rozpatrywania roszczenia nie usunę Twoich danych nawet, jeżeli o to poprosisz.

[podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f RODO]

Twoje dane są mi potrzebne, aby:

  • obsłużyć Twoje zamówienia,
  • wysłać CI powiadomienia o statusie dostaw produktów,
  • rozwiązać ewentualne problemy związane z dostawą,
  • przygotować dla Ciebie ofertę.

Twoje dane przetwarzam również wtedy, gdy:

  • zarządzam Twoimi płatnościami,
  • obsługuję zgłoszenie reklamacyjne i zwroty zamówionych przez Ciebie produktów.

Twoje dane będę przetwarzać tak długo jak będziesz moim aktywnym klientem.

W trakcie zakupów i obsłudze posprzedażowej mogę przetwarzać następujące dane osobowe:

  • dane kontaktowe i do wysyłki: imię i nazwisko, adres, adres e-mail i numer telefonu,
  • informacje na temat płatności i historię płatności,
  • informacje na temat zamówień,
  • informacja o reklamacjach i zwrotach, czy anulowanych zamówieniach.

Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje:

Kategoria lub rodzaj danych osobowych Cele przetwarzania Podstawa prawna Okres przechowywania
  • imie i nazwisko
  • adres e-mail
  • hasło
Rejestracja konta na stronie good4baby.pl Art. 6 ust. 1 lit. b RODO Do czasu rezygnacji z moich usług.
  • imię i nazwisko
  • adres e-mail
  • hasło
  • numer telefonu
  • adres, nazwa i siedziba firmy

Obsługa Twojego konta.

Obsługa zakupów w tym informowanie o statusie zamówienia.

Art. 6 ust. 1 lit. b RODO Do czasu rezygnacji z moich usług.
  • imię i nazwisko
  • adres e-mail
  • numer telefonu
  • adres
Obsługa zakupów w tym informowanie o statusie zamówienia dla klientów niezalogowanych. Art. 6 ust. 1 lit. b RODO Do momentu dostrczenia zamówienia z uwzględnieniem czasu na zwrot produktu.
  • imię i nazwisko
  • adres
  • nazwa firmy
  • NIP
  • adres siedziby firmy
  • numer rachunku bankowego
Wystawienie dokumentów sprzedażowych tj. faktur, faktur korygujących, not. Obowiązki ustawowe związane z rozliczeniami podatkowymi i obowiązkami rachunkowymi. Art. 6 ust. 1 lit c RODO w związku z art. 74 Ustawy o rachunkowości oraz art. 70 § 1 Ordynacji podatkowej. 5 lat od momentu zakończenia rok, w którym miało miejsce zdarzenie tworzące obowiązek prawny, do którego zostały wystawione dokumenty.
  • Dane konta zalogowanego
Indywidualne ustawienia konta klienta w panelu sterowania Art. 6 ust. 1 lit. a) RODO Do czasu wycofania wyrażonej zgody.
  • imię i nazwisko
  • adres e-mail
  • numer telefonu
  • adres
  • nazwa firmy
  • NIP
  • adres siedziby firmy
  • numer rachunku bankowego
Obsługa reklamacji, zwrotów oraz rękojmi. Art. 6 ust. 1 lit. c) RODO w związku z Ustawą o prawach konsumenta oraz Kodeksem Cywilnym. 2 lata od zakończenia obsługi zgłoszenia.
  • adres e-mail
  • numer telefonu
  • inne dane dane wskazane przez Ciebie
Obsługa reklamacji i problemów technicznych związanych z działaniem strony good4baby.pl lub kontem klienta. Art. 6 ust. 1 lit. f) RODO Do czasu załatwienia sprawy.
  • imię i nazwisko
  • adres e-mail
  • numer telefonu
  • adres
  • nazwa firmy
  • NIP
  • adres siedziby firmy
  • numer rachunku bankowego
  • inne dane niezbędne do załatwienia sprawy
Prawnie uzasadniony interes administratora polegający na windykacji należności lub prowadzeniu o obsłudze spraw sądowych, mediacyjnych i arbitrażowych. Art. 6 ust. 1 lit. f) RODO 2 lata od ostatecznego załatwienia sprawy.
  • Zakres danych zależny od dokumentu
Archiwizacja dokumentacji w formie papierowej i elektronicznej. Art. 6 ust. 1 lit. c) RODO Przez okres, który wymaga prawo, a jeśli prawo nie wskazuje takiego okresu – przez czas, w którym ich przechowywanie mieści się w ramach prawnie uzasadnionego interesu administratora, uregulowanego czasem dochodzenia roszczeń.

Jeżeli wybierasz bezgotówkową formę zapłaty za zakupy w moim sklepie, zgadzasz się abym przekazała Twoje dane do mojego partnera, który jest operatorem płatności bezgotówkowych. Potrzebuje on Twoich danych, aby obsłużyć płatność.

Gdy przekażę Twoje dane, operator płatności staje się administratorem Twoich danych. Ja jestem odrębnym administratorem i przetwarzam informację o tym, jaka została wybrana przez Ciebie metoda płatności.

Operator przekaże Ci klauzulę informacyjną o tym jak przetwarza Twoje dane osobowe. Może to zrobić w następujący sposób:

  • w formie tekstu w formularzu płatności,
  • w formie załącznika,
  • odsyłając na stronę internetową z zawartymi niezbędnymi informacjami.
Kategoria lub rodzaj danych osobowych Cele przetwarzania Podstawa prawna Okres przechowywania
  • imie i nazwisko
  • adres e-mail
  • adres
  • nazwa firmy
  • adres siedziby firmy
  • numer rachunku bankowego
  • informacja o wybranej metodzie płatności
  • historia płatności
Zapewnienie obsługi usług płatniczych, które oferujemy w zakresie płatności bezgotówkowych tj. do podnoszenia jakości usług. Art. 6 ust. 1 lit. b) RODO w związku z wyborem danej metody płatności. Do zakończenia świadczenia usług lub złożenia skutecznego sprzeciwu.

Formularz kontaktu oraz inne formy obsługi zgłoszeń klienta

Przetwarzam Twoje dane jeżeli kontaktujesz się ze mną:

  • przez formularz kontaktowy dostępny na stronie internetowej good4baby.pl,
  • za pośrednictwem e-mail,
  • telefonicznie,
  • przez social media.

W poniższej tabeli znajdziesz szczegóły takiego przetwarzania:

Kategoria lub rodzaj danych osobowych Cele przetwarzania Podstawa prawna Okres przechowywania

Formularz kontaktowy:

  • adres e-mail
  • inne dane, które przekażesz
Kontakt w celach związanych z wykonaniem umowy lub świadczeniem usług dodatkowych. Art. 6 ust. 1 lit. b) RODO Do czasu rezygnacji z moich usług
Prawnie uzasadniony interes administratora, który polega na obsłudze Twojego zgłoszenia, które nie jest bezpośrednio związane z umową. Art. 6 ust. 1 lit. f) RODO Do czasu załatwienia ostatecznego sprawy lub złożenia skutecznego sprzeciwu.

Wiadomość przesłana za pośrednictwem e-mail:

  • adres e-mail
  • dane osoby, która się podpisała
  • dane ze stopki
  • inne dane, które przekażesz
Kontakt w celach związanych z wykonaniem umowy lub świadczeniem usług dodatkowych. Art. 6 ust. 1 lit. b) RODO Do czasu rezygnacji z moich usług
Prawnie uzasadniony interes administratora, który polega na obsłudze zgłoszenia klienta, które nie jest bezpośrednio związane z umową. Art. 6 ust. 1 lit. f) RODO Do czasu załatwienia ostatecznego sprawy lub złożenia skutecznego sprzeciwu.

Kontakt telefoniczny:

  • numker telefonu
  • inne dane, które przekażesz
Kontakt w celach związanych z wykonaniem umowy lub świadczeniem usług dodatkowych. Art. 6 ust. 1 lit. b) RODO Do czasu rezygnacji z moich usług
Prawnie uzasadniony interes administratora, który polega na obsłudze zgłoszenia klienta, które nie jest bezpośrednio związane z umową. Art. 6 ust. 1 lit. f) RODO Do czasu załatwienia ostatecznego sprawy lub złożenia skutecznego sprzeciwu.

Wiadomość przesłana za pośrednictwem social mediów:

  • Imię i nazwisko
  • nick
Kontakt w celach związanych z wykonaniem umowy lub świadczeniem usług dodatkowych. Art. 6 ust. 1 lit. b) RODO Do czasu rezygnacji z moich usług
Prawnie uzasadniony interes administratora, który polega na obsłudze zgłoszenia klienta, które nie jest bezpośrednio związane z umową. Art. 6 ust. 1 lit. f) RODO Do czasu załatwienia ostatecznego sprawy lub złożenia skutecznego sprzeciwu.

Marketing – przetwarzanie danych

Twoje dane osobowe przetwarzam również do celów marketingowych. Pamiętaj, że musisz na takie przetwarzanie wyrazić zgodę i możesz tą zgodę wycofać w dowolnym momencie. Pamiętaj również, że wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, które miało miejsce przed wycofaniem.

Twoje dane używam do wysyłania informacji handlowych za pośrednictwem wiadomości e-mail.

Twoje dane mogę też przetwarzać w ramach konkursów, które organizuję. Większość tych wydarzeń ma swój regulamin, w którym będziesz poinformowany jak i jakie dane przetwarzam.

Będę przetwarzać Twoje dane do celu marketingu bezpośredniego do momentu, w którym nastąpi jedna z poniższych sytuacji:

  • wycofasz swoją zgodę,
  • złożysz skuteczny sprzeciw lub zrezygnujesz ze świadczonych przeze mnie usług.

W związku z działaniami marketingowymi przetwarzam Twoje dane osobowe według zasad opisanych poniżej:

Kategoria lub rodzaj danych osobowych Cele przetwarzania Podstawa prawna Okres przechowywania

Adres majlowy

Świadczenie usługi wysyłki Newslettera Art. 6 ust. 1 lit. a) RODO Do czasu rezygnacji z usługi

Uczestnicy:

  • imię i nazwisko
  • adres e-mail

Zwycięzcy dodoatkowo:

  • numer telefonu
  • adres do sysyłki nagrody
Organizacji konkursów, które przeprowadzam na podstawie regulaminu danego wydarzenia Art. 6 ust. 1 lit. b) RODO Do czasu rezygnacji z usługi

Przetwarzanie danych w związku z wykonaniem żądań wynikających z RODO

Jeśli przesyłasz do mnie lub składasz swoje żądanie, to przetwarzam Twoje dane osobowe, które są w nim zawarte. Treść takie żądania jest przechowywana do celów dowodowych.

Twoje dane osobowe nie zostaną usunięte jeżeli jestem w trakcie przygotowania Twojego zamówienia lub wyjaśniam z Taba jakąś sprawę związaną z zakupami.

Poniżej znajdziesz informacje jak przetwarzam Twoje dane osobowe, gdy obsługuję Twoje żądania:

Kategoria lub rodzaj danych osobowych Cele przetwarzania Podstawa prawna Okres przechowywania
  • imięi nazwisko
  • adres e-mail
  • numer telefonu
  • inne dane, które wskazał wnioskodawca
Realizacja żądania zgodnie z zakresem wskazanym przez wnioskodawcę. Dotyczy następujących artykułów RODO: -art. 7 ust. 3, art. 15, art. 16, art. 17, art. 18, art. 19, art. 20, art. 21. Uwzględniając zasadę rozliczalności (konieczność archiwizacji do celów dowodowych związanych z prowadzonym rejestrem). Art. 6 ust. 1 lit. c) RODO w powiązaniu ze wskazanymi artykułami RODO tj. art. 7 ust. 3, art. 15, art. 16, art. 17, art. 18, art. 19, art. 20, art. 21. Maksymalnie przez okres 6 lat licząc od daty, w której został złożony wniosek.

Przetwarzanie danych w związku z roszczeniami stron

Twoje dane osobowe są przeze mnie przetwarzane gdy obsługuję Twoje roszczenia lub takie, których sama dochodzę.

Zawsze przetwarzam tylko te dane, które są niezbędne, aby rozpatrzyć daną sprawę.

Poniżej znajdziesz informację o danych, które mogę przetwarzać:

Kategoria lub rodzaj danych osobowych Cele przetwarzania Podstawa prawna Okres przechowywania
  • imię i nazwisko
  • adres e-mail
  • numer telefonu
  • adres do korespondencji
  • inne dane, które są niezbędne do załatwienia sprawy (zamówienia, reklamacje itp)
Prawnie uzasadniony interes administratora polegający na dochodzeniu roszczeń lub obrony przed roszczeniami Art. 6 ust. 1 lit. f) RODO Do czasu ostatecznego załatwienia sprawy, w tym uprawomocnienia się decyzji administracyjnej lub wyroku sądowego.

W przypadku osobó fizycznych, które prowadzą działalność gospodarczą lub wpółników spółek osobowych:

  • imię i nazwisko
  • adres e-mail
  • nume telefonu
  • nazwa firmy
  • NIP
  • adres siedziby firmy
  • inne dane, które są niezbędne do załatwienia sprawy (zamówienia, reklamacje itp)

Bezpieczeństwo, czyli monitorowanie

Systemy obsługujące mój sklep internetowy są cały czas monitorowane, aby zapewnić Wam bezpieczeństwo podczas robienia zakupów i korzystania z innych funkcjonalności strony internetowej.

Aby monitorowanie przyniosło wymierny skutek w postaci wykrycia zagrożenia i zapewnienia bezpieczeństwa, mogę pozyskiwać i rejestrować Twoje dane osobowe, które otrzymuję na moje serwery z przeglądarek internetowych, gdy korzystasz z mojego sklepu.

Dodatkowo cały czas monitorowane są zachowania użytkowników strony internetowej pod kątem przestrzegania przepisów prawa, w tym regulaminu sklepu.

Wszelkie działania mające na celu ominięcie przepisów prawa, ominięcie przepisów Regulaminu, mające na celu oszustwa, wyłudzenia, działania naruszające dobre obyczaje będą blokowane i będą wyciągane konsekwencje wobec takie użytkownika.

Wyłącznie odpowiedzialności good4baby

Nie biorę odpowiedzialności za nieprawidłowe przetwarzanie danych osobowych i związane z tym procesy, jeżeli Twoje dane osobowe zostaną udostępnione nieuprawnionym osobą lub podmiotom w wyniku przynajmniej jednej z poniższych sytuacji:

  • dane, które od Ciebie otrzymałam są błędne (błędny adres e-mail, błędny numer telefonu, nieprawidłowa adres do wysyłki);
  • korzystasz z ogólnodostępnego komputera lub korzystasz z profilu lub urządzenia, które nie jest Twoje (zwiększenie ryzyka wycieku danych i braku spersonalizowanych ustawień (np. przeglądarek);
  • Twoja skrzynka e-mail została przejęta, przez co Twoje hasło do konta w moim sklepie uzyskała osoba postronna;
  • przez Twoje niedbalstwo (pozostawienie zalogowanej sesji, udostępnienie hasła innego osobie, stosowanie słabych haseł, stosowanie tego samego hasła w różnych serwisach, działanie złośliwego oprogramowania na Twoim urządzeniu);
  • udostępnianie przez Ciebie, Twoich danych osobą trzecim, aby odebrały zamówieni, złożyły reklamację lub zrealizowały inny proces w moim sklepie, co doprowadziło do incydenty związanego z bezpieczeństwem;
  • dane wyciekły przez błędy moich partnerów, którzy byli w danym momencie administratorami Twoich danych (kurierzy, banki, operatorzy płatności)

Poniżej znajdziesz informacje o Twoich prawach bezpośrednio wynikających z zapisów w art. 15 – 22 RODO.

W celu skorzystania ze swoich praw wystarczy, że napiszesz maila na adres ado@good4baby.pl lub skorzystasz z innych dostępnych form kontaktu.

Poniżej znajdziesz opis praw, które Ci przysługują w ramach RODO:

Prawo dostępu do danych – art. 15 RODO

W każdej chwili możesz sprawdzić, które z Twoich danych osobowych przetwarzam i dowiedzieć się:

  • jaki jest ich zakres;
  • w celach są przetwarzane;
  • jakie są podstawy prawne ich przetwarzania;
  • komu są udostępniane Twoje dane;
  • jaki jest planowany czas ich przetwarzania.

Prawo do sprostowania – art. 16 RODO

W każdej chwili możesz poprawić lub uzupełnić swoje dane osobowe, które przetwarzam. W tym celu skontaktuj się ze mną pisząc na wspomniany wyżej adres e-mail, lub użyj innej dogodnej formy kontaktu.

Prawo do usunięcia danych – art. 17 RODO

Możesz w dowolnym momencie usunąć swoje dane osobowe, które przetwarzam. To tak zwane prawo do bycia zapomnianym. Możesz to zrobić kontaktując się ze mną pisząc na wspomniany wyżej adres, lub użyć innej dogodnej formy kontaktu.

Wyjątkiem są sytuacje, gdy:

  • masz otwarte zamówienie – jeszcze nie wysłane;
  • czekam na Twoją opłatę niezależnie od metody płatności;
  • jesteś osobą, która zrobiła zakupy w moim sklepie – zachowany Twoje dane dotyczące transakcji w celach księgowych, sprawozdawczych jak również dowodowych;
  • jeśli jestem zobowiązana zabezpieczyć Twoje dane na podstawie wniosku skierowanego do mnie przez uprawniony organ państwowy (policja, prokuratura, sąd itp.);
  • jeśli Twoje dane są niezbędne do ustalenia, dochodzenia lub obrony przed roszczeniami.

Prawo do ograniczenia przetwarzania – art. 18 RODO

Możesz w dowolnym momencie zażądać, abym ograniczyła przetwarzanie Twoich danych, gdy:

  • nie chcesz, abym przetwarzała Twoje dane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora. Ograniczę przetwarzanie Twoich danych, jeśli Twoje prawa są nadrzędne względem naszego uzasadnionego interesu;
  • zgłosisz, że Twoje dane są niepoprawne. Ograniczę przetwarzanie danych do momentu, aż sprawdzona zostanie ich poprawność;
  • przetwarzanie danych jest niezgodne z prawem;
  • nie potrzebuję już Twoich danych, ale są one potrzebne Tobie do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń.

Jeżeli chcesz skorzystać z prawa do ograniczenia przetwarzania skontaktuj się ze mną na podany wyżej adres e-mail lub użyj innej dogodnej formy kontaktu.

Obowiązek powiadomienia o sprostowaniu lub usunięciu danych lub o ograniczeniu przetwarzania – art. 19 RODO

Mam obowiązek poinformować o sprostowaniu, usunięciu lub ograniczeniu przetwarzania danych, każdego komu przekazał Twoje dane, jeżeli jest to możliwe lub nie wymaga niewspółmiernego wysiłku.

Prawo do przenoszenia danych – art. 20 RODO

Masz prawo do przenoszenia danych, z którego możesz skorzystać, gdy na podstawie Twojej zgody lub zawartej z Tobą umowy przetwarzam Twoje dane osobowe w sposób zautomatyzowany.

Masz prawo otrzymać od nas kopię swoich danych w powszechnie używanym i możliwym do odczytania formacie (PDF).

Kopię twoich danych mogę przesłać bezpośrednio Tobie lub innemu podmiotowi, który będzie odtąd przetwarzał Twoje dane. Dotyczy to wyłącznie danych osobowych, które otrzymałam od Ciebie.

Jeżeli chcesz otrzymać kopie swoich danych,skontaktuj się ze mną na podany wyżej adres e-mail, lub użyj innej dogodnej formy kontaktu.

Prawo do sprzeciwu – art. 21 RODO

W każdym momencie możesz sprzeciwić się przetwarzaniu danych osobowych. Taki sprzeciw powinien być przez Ciebie uzasadniony. W momencie zgłoszenia sprzeciw, przestanę przetwarzać Twoje dane osobowe do czasu, gdy ustalę czy Twoje prawa są nadrzędne względem mojego interesu.

Nie przestanę przetwarzać Twoich danych, gdy zgodnie z prawem Twój interes lub Twoje prawa zostaną unieważnione albo będą wobec Ciebie roszczenia prawne. W takiej sytuacji poinformuję Cię o tym.

Nie musisz uzasadniać swojego sprzeciwu, jeśli dotyczy on przetwarzaniu danych na potrzeby marketingu bezpośredniego, w tym profilowania.

Prawo do nie podlegania zautomatyzowanemu przetwarzaniu – art. 22 RODO

Masz prawo nie wyrazić zgody na zautomatyzowane podejmowanie decyzji względem Twoich danych osobowych, które wywołuje skutki wobec ciebie.

Skontaktuj się ze mną na podany adres e-mail, lub użyj innego dogodnego kanału kontaktu, aby zgłosić wycofanie zgody.

W celu skutecznego skorzystanie z prawa sprzeciwu wobec profilowania Twoich danych osobowych należy wylogować się ze wszystkich urządzeń i usunąć wszelkie pliki cookie.

Prawo do zgłoszenia skargi do organu nadzorczego – art. 77 RODO

W sytuacji, gdy uważasz, że przetwarzam Twoje dane w sposób niewłaściwy, możesz zgłosić skargę do organu nadzorczego tj. Urzędu Ochrony Danych Osobowych z siedzibą w Warszawie przy ulicy Stawki 2, 00 – 193 Warszawa. Na stronie internetowej UODO znajdziesz wszystkie niezbędne informacje.

Możesz również skontaktować sie ze mną pisząc na wspomniany wcześniej adres e-mail, lub wybierając inną dogodną formę kontaktu.

good4baby korzysta z technologii, która pozwala gromadzić pliki cookie, w tym adres IP, dane lokalne (dane globalizacyjne).

Więcej informacji na temat wykorzystania powyższych technologii znajdziesz w Polityce cookies.

Podane przez Ciebie dane mogę przekazać innym podmiotom, które świadczą dla mnie usługi. Podmioty te będą przetwarzać dane osobowe na podstawie zawartej ze mną umowy i wyłącznie w zakresie, w jakim im to zlecę. Są to podmioty, które:

  • utrzymują systemy teleinformatyczne (systemy księgowe, systemy analityczne oraz inne usługi IT)
  • świadczą usługi konsultingowe, prawne itp., które wspierają mnie w realizacji poszczególnych procesów;
  • świadczą dla mnie usługi marketingowe, które mają zoptymalizować i poprawić efektywność działań marketingowych, które są kierowane do klientów, w tym:
    • social media, na przykład Facebook, które wspierają reklamę produktową i kampanie reklamowe;
    • podmioty, które świadczą usługi mierzenia i badania ruchu klienta na stronie;
    • podmiot, który świadczy dla mnie usługi związane z wysyłaniem newslettera
  • są platformami sprzedażowymi. Udostępniam im, Twoje dane, jeśli kupujesz sprzęt, który oferuję za ich pośrednictwem.

Twoje dane mogę również przekazywać podmiotom, które mogą je przetwarzać jako administrator danych w związku z oferowaniem określonych usług. W szczególności dane mogę przekazywać:

  • firmom kurierskim, które doręczają zamówienia;
  • firmom z sektora finansowego, które są operatorami płatności, oferują zakupy ratalne – kiedy płacisz za zakup lub wybierasz określoną formę finansowania;

Twoje dane mam obowiązek udostępnić na podstawie przepisów prawa instytucjom publicznym, które wystąpią do mnie w związku z prowadzonymi postępowaniami dotyczącymi możliwych naruszeń prawa, są to w szczególności:

  • policja, prokuratura, sądy;
  • komornicy sądowi;
  • urzędy skarbowe i służby celne;
  • agencje i instytucje rządowe, w tym instytucje UE przeciwdziałające terroryzmowi i zorganizowanej przestępczości międzynarodowej;
  • inne instytucje państwowe, w tym służby, które są uprawione do uzyskania danych osobowych.

Twoje dane osobowe, które mi udostępnisz nie są udostępniane, ani sprzedawane innym podmiotom prowadzącym najczęściej działania marketingowe, na które klient nie wyraził zgody.

Twoje dane osobowe mogę przekazywać zarówno w krajach Unii Europejskiej, jak i poza Europejski Obszar Gospodarczy. Przekazanie danych poza EOG jest dopuszczalne, o ile Komisja Europejska stwierdzi, że to państwo trzecie, terytorium lub określony sektor lub określone sektory w tym państwie trzecim lub dana organizacja międzynarodowa zapewniają odpowiedni stopień ochrony (art. 45 RODO).

Przy braku takiego stwierdzenia ze strony Komisji, możemy przekazać dane do kraju spoza Unii lub do organizacji międzynarodowej, o ile przewidziano odpowiednie gwarancje (np. klauzula standardowej ochrony danych, przyjęta przez Komisję lub organ nadzorczy właściwy dla ochrony danych osobowych) oraz wykonalne prawa i skuteczne środki prawne.

Zawsze kiedy przekazuję Twoje dane poza EOG robię to zachowaniem obowiązujących przepisów prawa. Twoje dane mogą być przekazane poza EOG do:

  • Google Ireland Limited z siedzibą w Dublinie, w Irlandii w związku z korzystaniem z narzędzi i technologii reklamowych Google Ads oraz narzędzi analitycznych;
  • Microsoft Ireland Operations, Ltd z siedzibą w Dublinie, w Irlandii, w związku z korzystaniem z narzędzi i technologii oferowanych przez ten podmiot;
  • Automattic Inc. z siedzibą w San Francisco, w Stanach Zjednoczonych w związku z korzystaniem z narzędzi i technologii oferowanych przez ten podmiot

Za Twoją zgodną mogę automatycznie przetwarzać Twoje dane. Wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili wycofać, przy czym wycofanie zgodny nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania danych przed jej wycofaniem.

Automatyczny proces decyzyjny – jak działa

Automatyczny proces decyzyjny ma miejsce, gdy składasz wniosek o zupy ratalne na platformie Przelewy24. Banki rozpatrują Twój wniosek w sposób automatyczny na podstawie danych, które wskażesz. Bank może Ci kredyt przyznać lub odmówić jego przyznania. W takiej sytuacji to banki są administratorami Twoich danych, a Ty zgodziłeś się na przetwarzanie przez te instytucje Twoich danych osobowych zaznaczając odpowiednią zgodę na formularzu wniosku.

Administratorem danych osobowych jest Anita Ciesielska. We wszelkich sprawach związanych z prywatnością i ochroną Twoich danych osobowych możesz skontaktować się w jeden z poniższych sposobów:

  • pisząc na adres e-mail: ado@good4baby.pl
  • dzwoniąc pod numer telefonu +48 515 837 755
  • przez formularz kontaktowy dostępny na stronie good4baby.pl
  • listownie pisząc na adres siedziby firmy tj.: good4baby – Anita Ciesielska, Jaśminowa 26, 44 – 144 Żernica z dopiskiem: “Administrator danych osobowych”

Może się zdarzyć, że będę musiała zmienić postanowienia Polityki Prywatności. O każdej takiej zmianie będę informować z wyprzedzeniem, a najnowszą wersję Polityki Prywatności znajdziesz na stronie internetowej good4baby.pl w stosownej zakładce.

Masz pytania? Napisz do mnie